Industriji mašina i traktora preti stečaj

Industriji mašina i traktora (IMT) iz Novog Beograda preti stečaj, ukoliko država nešto ne preduzme. Neophodna je pomoć države, ili će u suprotnom IMT otići u stečaj. Kao moguće rešenje predloženo je da se IMT svede na trećinu postojeće površine, kao i da Vlada Srbije omogući otpis dela dugova, a sve u cilju da što više sredstava ostane za nove investicije u tehnologiju, kako bi kompanija bila konkurentna. Iz nadležnih ministarstava poručili su da su spremni da razmotre tu opciju. Kao prvi korak trebalo bi uraditi studiju izvodljivosti koja bi pokazala koji je najisplativiji i najprihvatljiviji model za dalji razvoj te fabrike. Za IMT je prihvatljivo i preseljenje na lokaciju u Bariču, ali i na prostor Industrije motora u Rakovici. Ministrastvo ekonomije i regionalnog razvoja je spremno da razgovara o predloženim rešenjima za IMT, ali uz uslov da se ona konkretizuju u smislu definisanja tržišta, proizvodnog programa i neophodnih troškova.

Industriji mašina i traktora preti stečajIndustriji mašina i traktora (IMT) iz Novog Beograda preti stečaj, ukoliko država nešto ne preduzme, upozorio je danas generalni direktor te fabrike Slobodan Petrović.

On je na zajedničkoj sednici skupštinskih odbora za poljoprivredu i industriju ukazao na probleme te fabrike, navodeći da je neophodna pomoć države, ili će u suprotnom IMT otići u stečaj.

Petrović je kao moguće rešenje predložio da se IMT "svede na trećinu postojeće površine", kao i da Vlada Srbije omogući otpis dela dugova, a sve u cilju da što više sredstava ostane za nove investicije u tehnologiju, kako bi kompanija bila konkurentna. Iz nadležnih ministarstava poručili su da su spremni da razmotre tu opciju.

"IMT ima imovinu koja dosta vredi, a nama nije potrebno toliko prostora, pa stoga predlažemo da kroz prodaju imovine obezbedimo novac za investicije", rekao je Petrović i dodao da bi kao prvi korak trebalo uraditi studiju izvodljivosti koja bi pokazala koji je najisplativiji i najprihvatljiviji model za dalji razvoj te fabrike.

Prema njegovim rečima, za IMT je prihvatljivo i preseljenje na lokaciju u Bariču, ali i na prostor Industrije motora u Rakovici.

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Milan Josipović izjavio je da je to ministarstvo spremno da razgovara o predloženim rešenjima za IMT, ali uz uslov da se ona konkretizuju u smislu definisanja tržišta, proizvodnog programa i neophodnih troškova.

Josipović je objasnio da u ovom trenutku ne postoji adekvatan strateški partner za IMT, a da u uslovima ekonomske krize ta fabrika nije uspela da pronađe partnera kakav njoj i državi odgovara.

On je predočio da je država od 2001. do 2011. godine plasirala za kreditnu podršku IMT 1,7 milijardi dinara, a da je od 2009. godine do danas za subvencionisanje prodaje traktora dala više od 585 miliona dinara.

U te svrhe će, kako je najavio, do kraja godine biti uloženo još 55 miliona dinara, kada je u pitanju Srbija, kao i 40 miliona dinara za plasman traktora u Republici Srpskoj.

I predstavnici Agencije za privatizaciju su ocenili da je najveći problem što IMT nema strateškog partnera, a da ima i problema u postupku reorganizacije tog preduzeća.

Oni su istakli da se poverioci IMT moraju namiriti, ali da se iz prodaje imovine te fabrike mogu isplatiti samo hipotekarni poverioci.

Prvi pogoni sadašnjeg IMT izgrađeni su 1947. godine, a preduzeće je u 1954. godini promenilo naziv u "Industrija mašina i traktora" i pod tim imenom samostalno posluje od 1965.

U IMT je do sada proizvedeno oko 800.000 traktora i 600.000 priključnih mašina, a najveća produkcija je ostvarena 1989. godine, kada je na strano tržište plasirano više od osam hiljada traktora.

Od 2003. godine ta fabrika je u restrukturiranju, do sada je dva puta pokušano sa njenom privatizacijom, ali su oba pokušaja propala.

Država je izrazila nameru da bez obzira na propale tendere sačuva IMT i u više navrata najavljivane su strategije za rešavanje statusa te fabrike.

Tako je bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić pre dve godine najavio da će fabrika biti izmeštena, a zemljište na kome se nalazi prodato investitorima za komercijalnu izgradnju stanova.

Najavljeno je da bi prihodom od prodaje zemljišta bili namireni poverioci IMT, a deo tog novca uložen i u budući razvoj fabrike koja, prema oceni stručnjaka, neće opstati ako ne pronađe jakog strateškog partnera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik